Les novetats tecnològiques en l’àmbit de la sanitat canviaran sens dubte els serveis sanitaris. Aquesta va ser una de les principals conclusions de la jornada del passat dijous que va dur a terme la ACES.
La jornada començava amb una interessant ponència inaugural a càrrec del cirurgià Rafael Grossman, de l’Eastern Maine Medical Center (EEUU). Grossman va exposar les millores que han suposat les Google Glass en la pràctica quirúrgica. Per una banda, faciliten la informació necessària del pacient i permeten oferir-li una millor atenció al no haver-hi una pantalla com a obstacle. Per altra banda, possibiliten retransmetre una intervenció en directe, cosa que beneficia a companys metges o futurs cirurgians per seguir les operacions al moment.
Grossman també va fer referència a la telemedicina com a eina per a optimitzar el temps a la consulta, tan del metge com del pacient. Es preveu que al 2015, una de cada sis visites sigui electrònica, fet que suposaria un estalvi anual de 5 bilions d’euros a nivell mundial.
Durant el matí, també es va parlar d’altres temes, com els riscos cibernètics, les relacions entre metge-pacient i les noves aplicacions en sanitat.
Ja la tarda, les xerrades van tractar sobre com posar el pacient en el centre de l’estructura. Xavi Olba, de Sanofi, portava casos clars de com la seva companyia s’havia adaptat per a fer aquest canvi: en el cas de la diabetis, per exemple, han creat la iniciativa Diguan, entre d’altres.
També Fitbit presentava els seus wearables per a monitoritzar l’activitat del pacient o Play Benefit ens parlava de la gamificació per a enganxar el pacient a la seva salut.
Sens dubte, la irrupció de les noves tecnologies suposarà canvis en la sanitat, encara que no tot depèn d’elles. Com va dir Grossman, (el canvi) no és en la tecnologia, és en la idea i en com fem servir la tecnologia per dur-la a terme.
Per a més informació, consulteu l’storify de la jornada.